Putování po Krušnohoří - Díl 1) Hornictví

10.01.2012 19:16

Horníkovo štěstí

Všechno začalo roku 1168 prvním nálezem stříbra u města Freiberg. Četné nálezy rud daly pohoří na jihu Saska jeho jméno (Erzgebirge, dříve Rudohoří). Rozvoj rudných a stříbrných dolů s sebou přinášel první prosperitu. Těžilo se zde také uhlí a cín. Nikde jinde v Německu nenajdete tolik svědectví o těžebním průmyslu z období středověku a raného novověku, tak jako v Krušných horách. Více než 20 prohlídkových dolů, množství hornických památek, skvostné kostely a historická města spojuje prázdninová stezka - Stříbrná stezka, která vede z Zwickau po celé délce Krušných hor až do Drážďan.

Srdečným pozdravem „Zdař Bůh“ Vás zveme k prozkoumání unikátní kulturní a těžbou ovlivněné krajiny. Krušné hory, region plný zážitků.

 

Kulturní poklady na zemi i pod zemí

Od klasiky, starších hitů přes dixieland až k dechovce a lidové hudbě, to vše a ještě více je tady připraveno pro kulturní nadšence. Divadlo ve Zwickau, Crimmitschau, Annabergu-Buchholz a malá Semperova opera ve Freibergu naplní očekávání diváků od činohry až po operu. Nabídku doplňují také ochotnická divadla a kabaret.

Jednou z nejhezčích venkovních scén v Německu je divadlo Greifensteine, které díky okolní přírodě fascinuje ročně tisíce návštěvníků.

Rádi bychom Vás také pozvali na hornické kulturní dny, které se konají na mimořádných místech na zemi a pod zemí. Krušné hory, region plný zážitků.

 

„Zdař Bůh“na prázdninovém putování po Stříbrné stezce
 
Jako stříbrná nit se táhne od Zwickau až do Drážďan Krušnými horami, bohatými na tradice, SILBERSTRASSE (Stříbrná stezka) a vypráví historii starobylých pozoruhodných hornických měst. Zisky z tamních stříbrných dolů plnily v dávných dobách pokladnice mocipánů v Drážďanech.
Jako perly náhrdelníku se k sobě řadí osm století působivých svědectví o hornických tradicích. Zajímavá muzea, historické budovy a impozantní církevní stavby zprostředkovávají autentické zážitky z Krušných hor. Působily zde i významné osobnosti. Adam Ries a Georgius Agricola ovlivnili historii hornictví. Gottfried Silbermann zanechal dílo, které zní skutečně dobře.

Aktivní těžba tady sice už dávno skončila, avšak řada dřívějších dolů byla přebudována na doly pro návštěvníky. V žádném případě si nenechte ujít možnost do nich sfárat, protože obyčeje razičů a důlních dozorců, horníků a samotných Krušných hor zůstaly živé.

 

Není všechno zlato, co se třpytí - Stříbro v Krušných horách

Hora zavolala a ten velký výkřik „große Bergkgeschrey“ přilákal po objevení prvního naleziště stříbra u Freibergu v roce 1168 do tohoto regionu horníky a dobrodruhy. Naleziště rud a stříbra přinesla první blahobyt. Mohutné kostely s boční lodí ve stejné výši jako je loď prostřední a s drahocennými kulturními památkami jsou až dodneška symbolem mnoha tehdy založených hornických měst, jako je Schwarzenberg nebo Marienberg.

V kostele Sv. Anny ve městě Annaberg-Buchholz jsou na proslulém horském oltáři od Hanse Hesse znázorněny scény ze života horníků. Oltář od Lucase Cranacha zdobí hornický dóm Sv. Wolfganga ve Schneebergu.

Nikde v Německu neexistuje tolik věcných památek na středověké hornictví a hornictví z počátků novověku, tolik stavebních a uměleckých děl se vztahem k hornictví jako v Krušných horách. 

 

 

Článek z www.erzgebirge-tourismus.de